Вестник Актив
За да свалите/прочетете PDF версията трябва да влезете в профила си
  • Тема на броя:
    Условия и ред за ползване на част от отпуска поради бременност и раждане от баба или дядо на детето. автор:Жанет Богомилова

    С измененията на Кодекса на труда(КТ) (публ. ДВ, бр. 98 от 2016 г.) и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските(НРВПО) (публ. ДВ, бр. 41 от 2017 г.), които са в сила от 1 юни 2017 г., са направени ред промени в кръга от лица и реда за ползване на отпуските по майчинство. Разширени са правните възможности за ползване на част от отпуска по бременност и раждане от баба или дядо на детето при наличието на определени в закона предпоставки. Съгласно чл. 163, ал. 10 от КТ (редакция в сила от 01.06.2017 г.) със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето, когато бащата е неизвестен, може да се ползва от един от родителите на майката. Когато бащата (осиновителят) е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя). Ползване на отпуска от родителите на майката, когато бащата е неизвестен Съгласно чл. 163, ал. 10, изречение второ от КТ(в сила от 01.06.2017 г.), когато бащата е неизвестен, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката. Когато бащата (осиновителят) е починал, отпускът може да се ползва освен от един от родителите на майката (осиновителката), но и от един от родителите на бащата (осиновителя).

Брой: 13/7.2017

Куриерската мрежа на Доби прес покрива следните градове:

София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Карлово, Ловеч, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол.

За абонаменти извън тези градовете, доставките се извършват до три работни дни и се начисляват пощенски разходи.

 

Този сайт използва cookies. За коректната му работа трябва да активирате cookies във Вашия браузър.

Валутни курсове
1 EUR = 1.95583 лв
1 USD = 1.71189 лв
1 GBP = 2.16724 лв