Вестник Актив
  • Тема на броя:
    Данъчно третиране през 2011 г. по ЗКПО на чуждестранните лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони).автор:проф.Костадин Иванов

    Със Закона за изменение и допълнение на ЗКПО /ДВ,бр.94 от 30.11.2010 г/.се регламентира по нов начин данъчното третиране на чуждестранни лица,установени в юрисдикции с преферционален данъчен режим /офшорни зони/. Чуждестранните лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони),ще се облагат с данък от 10 на сто за доходите им от услуги с източник България. 1.Юрисдикции с преференциален данъчен режим, съгласно закона са: а/ Американски Вирджински острови, Андора, Ангила, Англо-нормандските острови, Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамите, Барбадос, Белиз, Бермудските острови, Британски Вирджински острови, Вануату, Гибралтар, Гренада, Гуам, Гаяна, Доминика,Каймановите острови, Коледни острови, Либерия, Лихтенщайн, Малдивските острови,Маршаловите острови, Мавриций, Монако, Монсерат, Науру, Ниуе, Палау, Островите Кук, Остров Ман, остров Санта Лучия, островите Сейнт Китс и Невис, Острови Търкс иКайкос, островите Фиджи, Панама, Самоа, Сан Марино, Сейшелските острови,Соломонови острови, Сейнт Висент и Гренадини, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу,Фолклендските острови, Холандските Антили и Хонг Конг; или б/ Държави/територии, с които Република България няма влязла в сила спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и в които дължимият подоходен или корпоративен данък върху доходите, които чуждестранното лице е реализирало в резултат на предоставените услуги или права, е с повече от 60 на сто по-нисък от подоходния или корпоративния данък върху тези доходи в Република България. Въвеждането на тази мярка има за цел да се противодейства на възможни данъчни измами и прането на пари. Осъществяването на сделки с чуждестранни лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим, се приема за сериозен данъчен риск от всички държави-членки на ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включително и от България. 2.Въвеждането на данък върху тези доходи е наложително по следните причини: - данъчната практика показва, че в почти всички случаи зад тези доходи не стоят реални услуги; - не е възможно да се извърши обмен на информация с държавата на получателя на дохода, тъй като с юрисдикции с преференциален данъчен режим България няма сключени спогодби за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) или други споразумения за обмен на информация, а и тези територии не проявяват готовност за обмен на информация; - съществуват значителни трудности при доказване на реалността на услугите. Често местните ревизирани лица са некооперативни и умишлено укриват информация или предоставят само онези данни, които обслужват защитаваната от тях теза; - винаги съществува несигурност, че подобно дружество изобщо е регистрирано и функционира в юрисдикции с преференциален данъчен режим; - цената на сделките лесно може да бъде манипулирана в зависимост от потребностите на участващите дружества. При нормални условия такова ценообразуване може да бъде регулирано с помощта на методите за определяне на пазарните цени.

Брой: 3/3.2011

Куриерската мрежа на Доби прес покрива следните градове:

София /в рамките на Околовръстен път/, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Карлово, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол.

За абонаменти извън тези градовете, доставките се извършват до три работни дни и се начисляват пощенски разходи.

 

Този сайт използва cookies. За коректната му работа трябва да активирате cookies във Вашия браузър.

Валутни курсове
1 EUR = 1.95583 лв
1 USD = 1.68562 лв
1 GBP = 2.31788 лв